Thursday, May 3, 2012

KENAPA MESTI SOALAN ITU....~~~~~

Assalamualaikum semua........ Hari ni ......tiba-tiba dapat feel nk post title baru...ni semua hasil mood datang lepas dengar lagu KU INGIN KAMU ~~ROMANCE.... Hari ni juga....saya nak share 1 perasaan yg saya ader sekarang ni... Biasalah kan..lepas khwin je..wpun tak sampai sebulan khwin...orang akan tanya... ~~DAH BERISI.....?~~ Mungkin...kalau sekali dua orang bertanya...saya akan ok je...senyum smbil jwb belum lagi.....belum ader rezeki.... tapi kan..lama kelamaan....soalan yg mcm tu akan buat saya rimas..... & saya bukan lah orang yg mudah marah & naik angin..... sy bleh dikatakan yg cool jugak...tp tolomg....jangan buat saya marah...jangan buat saya bercakap.... sebab saya tahu...biler saya cakap.........mungkin akan menghiris perasaan orang.... tapi...sape yg tahu kan....soalan orang yg mcm tu lagi menghiris perasaan saya taw....... dari minggu ke minggu...hari ke hari....bulan ke bulan...... soalan tu orang kerap tanya....sampai 1 masa....sy memang dah tak tahan...sy buat 1 post kat status fb saya..... tapi..apa yg perasan biler kiter berperang dengan perasaan mcm ni......ada 1 perkara yg kiter akan nampak.... betul kan....orang2 yg kita sayang memang memahami perasaan kita... SUAMI... ::: tak pernah suami saya tanya..... ~~b,,,b biler nak ngandung........?~~ tak pernah sekali pon dier tanya... en.suami memang plan nak anak selepas setahun kahwin sebenarnya..... saya yg kalau boleh nak anak cepat2..... MAK...AYAH....AKAK-AKAK.... ::: tak pernah juga tanya saya...... ~~ kak n dah berisi..? ~~~ memang tak pernah... yg mereka tanya...~~sihat tak...g keje ok tak..? balik keje jem tak....? ANAK-ANAK SEDARA.... ::: yg ni pon tak pernah.....~~KALAU PERNAH..MEMANG SAYA KEJAR DORUNK DENGAN CILI PADI..... hihihi... KAWAN-KAWAN KARIB SAYA.... :: sy ader beberapa org kwn baik...memang dorunk tak pernah tnye.....langsung tak pernah... MAK ABAH MERTUA & ADIK-ADIK IPAR.... :: sama jugak...dorunk antara orang baru yg mungkin memahami perasaan sy sebagai... tolonglah...... jgn tanya saya lagi soalan yg mcm tu.......sape yg tak nak mengandung...sape yg takank ada baby.....tapi sape kamu semua nak tanya saya solan yg menghiris perasaan tu... perkahwinan saya baru nak mencecah 5 bulan...~~inai di jari kaki masih ada lagi...~~ dah lama ke 5 bulan tu...? dah terlalu lame ke 5 bulan tu...? dah terdesak sangat ke utk saya mengadung dlm tempoh 5 bulan...? kenapa dgn tempoh yg singkat itu soalan yg sama kerap mereka tanya..... ~~dah 5 bulan ek......tapi sy dan suami rasa mcm baru sebulan je....~~ feel pengantin baru sokmo........... saya ader mengadu kat kawan-kawan yg saya boleh percaya.... kalau saya nak ikot ape yg mereka ajar...lagi sakit ati jawapan taw... contoh jawapan yg mereka ajar saya... ~~aku tak ngandung lagi...eh..aku nk tnye ko pulak....ko tahu ke biler ko akan mati...??~~ mcm tu jugak dengan rezeki utk mendapatkan zuriat.....kiter tak tahu biler Allah akan makbulkan doa kiter.... ape yg saya mampu buat..hanya berusaha..berdoa dan bertawakal...... sesungguhnya..saya memang terguris biler orang tanya soalan mcm tu... utk anak-anak dara yg ader jgak tanya saya mcm tu....1 je yg saya nak ckp... ~~nnti korunk dah kahwin....bersiap sedia lah dengan jawapan utk soalan yg satu ini.... soalan ni sebenarnya salah satu soalan sensitif buat para-para isteri yg belum ada baby.... dan kiter ni cube lah elakkan utk terlalu caring....terlalu mengambil berat utk bertanya ~~~DAH BERISI.... Kiter tak tahu ape yg mereka suami isteri rancang..kiter tak tahu ape yg Allah rancang yg terbaek... dan kalau suami isteri itu merancang utk tidah mahu mendapatkan zuriat di awal usia perkahwinan......janganlah kita pulak memandai cakap... ~~eh..tak baik rancang..nnti smp biler-biler allah tak bagi anak..... sape kiter nk buat kesimpulan mcm tu...Allah tak pernah menghukum hambanya..... Allah maha mengetahui ape yg terbaik utk hambanya.... ~~~abang........tolong b....kenapa orang asek tanya b soalan macam tu...........~~~~ sedih taw kadang-kadang...dan cube sembunyi kan sedih itu dengan senyuman @ jelingan pada yg bertanya... ada satu orang tu kan.......bleh ckp mcm ni... jom kiter baca dialog di bawah.... A : ifa..dah ader berite gembire...? saya : belum kak...belum ader rezeki.. A : kesiannyer... s***... ape maksud die dengan KESIANNYER tu.... seb bek la status akak-akak kan.....kalau tak....memang direct je saya tanya semuala,...~~eh.....knp akak kesian kat saya...~~ orang-orang ader jugak ckp sy tensen lah.. sy penat lah...eh dorunk..memandai je...sy tak rasa tensen pon...tak rasa penat pon.... ape masalah dorunk sebenar nyer.....kenapa dorunk risau sgt ke sy tak ngandung lagi...... tolonglah..SAYA & SUAMI ok je..... DAN SY BERHARAP SGT2..... lepas ni janganlah ader lagi orang-orang yg bertanya......dan tak perlu utk tanya.... daripada sibuk bertanya.....lagi baik doakan utk saya.... SEKIAN....TERIMA KASIH.

1 comment:

izanieza said...

sabar efa, kadang2 yang bertanya tu sengaja nak rosakkan mood pengantin baru kamu.....Allah pasti dah tentukan masa yang terbaik untuk kita menerima rezeki-Nya itu...chill :)